Szkolna Akademia Kultury

Dobre maniery to po prostu wybrana droga życia. Chcąc osiągnąć sukces w życiu osobistym lub zawodowym lepiej nie lekceważyć zasad, norm, obyczajów bo szybko okaże się, że nie pasujemy do „ towarzystwa” lub „ zespołu”. Jeśli mamy uwewnętrznione zasady właściwego zachowania , potrafimy elastycznie stosować je w różnych sytuacjach, w których się znajdziemy. Savoir Vivre nie jest wówczas zbiorem sztywnych reguł, ale sztuką wyrażania swojej osobowości . Luksus bycia sobą jest wtedy, gdy ze swobodą, naturalnie i bez stresu potrafimy znaleźć się wśród innych.

Szkolna Akademia Kultury zaprasza wszystkich , którzy mają ochotę na ciekawe spotkania, we wtorki 15.30

Niektóre z rezultatów naszych rozmów będzie można śledzić na stronie ZSH pod hasłem „ Szkolna Akademia Kultury”


czwartek, 24 stycznia 2013

SPRÓBUJ SWOICH SIŁ:

Test I
„Savoir  vivre przy stole.”
1.      Serwetkę materiałową można ułożyć na talerzu, gdy stół nakrywamy na uroczystą kolację.
Tak                             Nie
2.      Zachowaniem nieeleganckim przy jedzeniu jest:
a.       Siorbanie gorącej zupy
b.      Mówienie z pełnymi ustami
c.       Głośne przeżuwanie jedzenia
d.      Użycie wykałaczek przy stole
3.      Nakładanie nadmiernej ilości potraw na swój talerz
a.       Jest obojętne z punktu widzenia zasad savoir vivre
b.      Działa odrażająco na współbiesiadników
c.       Może nieprzyjemnie działać na zmysł wzroku  osób znajdujących się na tym samym przyjęciu
d.      Nie jest drażniące dla obserwujących bo jest to ogólnie obowiązujący obyczaj w naszym kraju
4.      Głośny śmiech podczas posiłku w restauracji
a.       Jest dozwolony bo świadczy o dobrym samopoczuciu biesiadników
b.      Jest niestosowny z punktu widzenia poprawnego zachowania
c.       Jest niewłaściwym zachowaniem bo zakłóca spokój biesiadników przy innych stołach
d.      Jest dopuszczalny , gdy zdarza się rzadko.
5.      Przy stole , podczas posiłku
a.       Możemy schylać się nisko nad talerzem, gdy jedzenie wkładamy do ust
b.      Podnosimy jedzenie do ust, starając się zachować prostą postawę
c.       Opieramy się swobodnie o oparcie krzesła, zachowując prostą postawę
d.      Ręce opieramy łokciem na stole
6.      Jedząc posiłek ręce należy
a.        Trzymać ugięte w łokciach trzymając łokcie blisko ciała
b.      Podpierać się na łokciach w przerwach między posiłkami
c.       Ręce trzymać na stole, oparte środkiem przedramienia
d.      Nie ma znaczenia jak trzymamy ręce
7.      Chleb spożywamy w następujący sposób
a.        Odgryzamy kęs z całej kromki chleba
b.      Kromkę chleba przełamujemy na dwie części i następnie ułamujemy mniejsze części, które smarujemy masłem i podnosimy do ust
c.       Części kromki chleba lub bułki zawsze smarujemy masłem układając na talerzu
8.      Jedząc posiłek
a.       Należy zwracać uwagę na estetykę na talerzu czyli utrzymanie „ porządku”
b.      Na gorące potrawy można dmuchać zanim łoży się je do ust
c.       Unikamy odgłosów krojenia na talerzu lub hałaśliwego odkładania sztućców
d.      Używamy sztućców kierując się zasadą od zewnątrz do wewnątrz, czyli wg. Kolejności ich ułożenia wokół talerza.







Odpowiedzi do testu z zakresu savoir vivre przy stole

1.   Tak
2.   a, b, c, d
3.   b, c
4.   b, c
5.   b, c
6.   a, c
7.   b, c
8.   a, c, d

1 komentarz: